De effectenmarkt in Tokio is vrijdag opnieuw lager geëindigd. De markt verwerkte een reeks van cijfers, waaruit bleek dat de Japanse economie vorige maand nauwelijks aan kracht heeft gewonnen.

De Nikkei sloot 0,2 procent in de min op 15.424,59 punten. De Japanse beurs verloor deze week 0,7 procent. De koersdaling in de maand augustus kwam daarmee uit op 1,3 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de inflatie in Japan in juli licht is gezakt naar 3,4 procent, tegen 3,6 procent in juni. De Japanse industriële productie en de winkelverkopen namen vorige maand minder sterk toe dan voorzien. Daarnaast zette de btw-verhoging die in april werd doorgevoerd onverminderd druk op de uitgaven van consumenten.

Malaysia Airlines

In Kuala Lumpur werd de handel in het aandeel Malaysia Airlines vrijdag opgeschort in afwachting van een mededeling van de luchtvaartmaatschappij. Bij het bedrijf staat een grote reorganisatie op stapel.

Zo zouden duizenden banen worden geschrapt. Sinds de mysterieuze verdwijning van één van hun toestellen en de ramp met vlucht MH17 heeft Malaysia Airlines het erg moeilijk.

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook licht omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 0,1 procent lager en de Kospi in Seoul leverde 0,4 procent in. De All Ordinaries in Sydney noteerde 0,1 procent in de min.