De beurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van augustus dankzij een eindsprintje met behulp van KPN met een kleine winst geëindigd.

Een verdere afname van de inflatie in de eurozone wakkerde wel de vrees voor deflatie aan. Ook waren er zorgen bij beleggers over de ontwikkelingen rond Oekraïne.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 413,13 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 608,03 punten. De aandelenbeurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten tot 0,3 procent in de plus.

Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat bleek dat de inflatie in het eurogebied in augustus verder is gedaald, tot 0,3 procent. De eurozone dreigt daarmee in de negatieve spiraal van deflatie te geraken, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op de economie.

KPN

Grootste stijger in de AEX was telecombedrijf KPN met een winst van 1,7 procent. De Europese Commissie heeft definitieve goedkeuring gegeven aan de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland.

Uitzender Randstad stond op een winst van 1,5 procent na een adviesverhoging door RBC. Het in Amsterdam genoteerde Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI en de Franse digitale beveiliger Gemalto sloten de rij met verliezen tot 2,8 procent.

Tesco

In Londen raakte Tesco 6,6 procent aan beurswaarde kwijt. Het Britse supermarktbedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar opnieuw tegenvalt en laat zijn nieuwe topman een maand eerder beginnen dan eerder aangekondigd. Concurrenten Sainsbury en WM Morrison hadden ook last van de nieuwe winstwaarschuwing van Tesco en verloren respectievelijk 4,4 en 5 procent.

Hermès stond in Parijs licht in de plus. De Franse luxegoederenproducent profiteerde in de eerste helft van het jaar van een sterke vraag naar kleding, tasjes en juwelen.

De euro was 1,3154 dollar waard, tegen 1,3176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 95,30 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 0,4 procent meer op 102,85 dollar.

Bekijk de laatste AEX-koersen | Bekijk de laatste Midkap-koersen