SBM Offshore is klaar met de verkoop van vastgoed in Monaco. 

Het laatste gebouw is verkocht voor ongeveer 62 miljoen dollar. Dat resulteert in een boekwinst van 58 miljoen dollar, meldt de onderneming vrijdag.

Er stonden in totaal drie panden in de etalage. De verkoop van de eerste twee panden werd in december vorig jaar gemeld.

De opbrengst daarvan was 100 miljoen dollar, resulterend in een boekwinst van 30 miljoen dollar. SBM Offshore huurt de kantoorgebouwen terug tegen een marktconforme prijs.

Volgens ING en KBC verbetert de solvabiliteit van het bedrijf door de verkoop van het vastgoed licht. Beide banken hebben het aandeel van de maritiem dienstverlener op de kooplijst staan.

Petrobas

De eerste berichten over de biedingen voor projecten van Petrobras geven aan dat het Braziliaanse oliebedrijf het zich niet kan veroorloven SBM Offshore buiten toekomstige tenders te houden. Dat concludeert analist Quirijn Mulder van ING vrijdag.
 
SBM Offshore werd door Petrobras vanwege verdenkingen van omkoping uitgesloten van de biedingen op projecten voor twee olievelden. Volgens vakblad Upstream werd de eerste bieding gewonnen door Modec Schahin, dat een veel goedkoper aanbod op tafel legde dan zijn enige concurrent. In de visie van ING kan SBM veel scherpere prijzen bieden.

Nadenken

Het grote gat tussen de twee biedingen die Petrobras ontving, viel ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities op. Volgens hem stemt dit tot nadenken over het concurrentielandschap op het gebied van drijvende olieplatformen (fpso's).

SBM Offshore noteerde vrijdag rond 10.15 uur in een vlakke AEX-index 0,4 procent in de min op 11,53 euro.