Malaysia Airlines zet zich schrap voor grote financiële klappen in de tweede helft van het jaar als gevolg van twee vliegrampen in een halfjaar. 

Dat zei topman Ahmad Jauhari Yahya donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de aangeslagen luchtvaartmaatschappij.

In het tweede kwartaal, dat eind juni afliep, zag Malaysia Airlines de omzet met 5 procent terugzakken tot 3,6 miljard ringgit (862 miljoen euro).

De vliegtuigen zaten minder vol als gevolg van de tragedie met vlucht MH370, die in maart spoorloos verdween op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Het nettoverlies liep op naar 307 miljoen ringgit, van 176 miljoen ringgit een jaar eerder. Het is het zesde kwartaal op rij met rode cijfers.

Kort na afloop van het tweede kwartaal kreeg Malaysia Airlines een tweede dreun te verwerken, toen vlucht MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Bijna driehonderd passagiers en bemanningsleden, het merendeel Nederlanders, kwamen om het leven.

''Wij verwachtten dat MH370 onze resultaten in het tweede kwartaal zou raken'', zei topman Jauhari. ''Daarom werkten wij er hard aan om het vertrouwen van de markt te herstellen. Helaas werden wij, net toen wij tekenen van herstel begonnen te zien in alle regio's, getroffen door de klap van MH17.'

'Vliegramp betekent niet het einde van Malaysia Airlines' | 'Malaysia Airlines belangrijk voor nationale trots'