De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft over het afgelopen gebroken boekjaar, dat op 30 juni eindigde, een recordverlies geleden van 2,8 miljard Australische dollar (2 miljard euro). 

Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Volgens de luchtvaartmaatschappij gaat het hoofdzakelijk om een papieren verlies, grotendeels veroorzaakt door afschrijvingen van 2,6 miljard op de boekwaarde van de vloot.

Aangezien het bedrijf geen plannen heeft om toestellen te verkopen, heeft die waardevermindering geen gevolgen voor de kaspositie. Ook reorganisatiekosten drukten zwaar op het resultaat.

Exclusief eenmalige posten en voor belastingen leed Qantas evenwel nog altijd een verlies van 646 miljoen dollar, tegen een winst van 186 miljoen dollar een jaar eerder.

Internationaal

Vooral de internationale tak draaide slecht met een operationeel verlies van 497 miljoen dollar, als gevolg van onder meer scherpe concurrentie, overcapaciteit in de markt en hoge brandstofprijzen. De totale omzet van Qantas daalde met 3 procent tot 15,4 miljard dollar.

Topman Alan Joyce noemde de cijfers ,,confronterend'', maar stelde ook dat de ingrijpende reorganisatie die Qantas een halfjaar geleden aankondigde, haar eerste vruchten al begint af te werpen. ,,We hebben het ergste nu achter de rug'', zei hij. Voor de eerste helft van het lopende boekjaar voorziet het bedrijf weer een positief operationeel resultaat.

Door de reorganisatie, die 2 miljard dollar aan kostenbesparingen moet opleveren, komen circa 5000 banen te vervallen bij Qantas. Inmiddels hebben al zo'n 2500 mensen het bedrijf verlaten.