Beleggers op de Europese aandelenmarkten maakten zich donderdag zorgen over berichten dat Russische troepen met de separatisten meestrijden tegen het Oekraïense leger.

Ook was er volgens handelaren nervositeit over de vraag of de ECB nu wel of niet met extra steunmaatregelen komt.

De AEX sloot 0,3 procent lager op 412,14 punten en de MidKap-index daalde 1 procent tot 609,78 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden respectievelijk 0,4 en 0,7 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 1,2 procent verloor.

ECB-president Mario Draghi liet meerdere keren doorschemeren met meer steun te komen als dat nodig blijkt. Hij heeft echter nog geen concrete stappen aangekondigd ondanks recente tegenvallers over de Europese economie. Donderdag was er op nieuw slecht nieuws. Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat het vertrouwen in de economie in het eurogebied deze maand is gedaald tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar. Vooral in Italië en Duitsland wordt de toekomst aanmerkelijk minder zonnig ingezien.

OCI

Het bouw- en kunstmestbedrijf OCI (min 4,5 procent), dat voor de meerderheid in handen is van een Egyptische miljardair, was de sterkste daler in de AEX. Beleggers reageerden teleurgesteld op het plan om de bouwtak af te splitsen en naar de beurs in Caïro te brengen. OCI verruilde de Egyptische beurs vorig jaar voor een notering op het Damrak. De halfjaarcijfers van het bedrijf, die woensdag werden gepresenteerd, konden evenmin bekoren.

Gemalto volgde met een verlies van 2,4 procent. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf boekte in de eerste helft van dit jaar minder winst dan een jaar eerder. Volgens analisten van ING heeft het bedrijf daarnaast de verwachting van een dubbelcijferige omzetgroei laten vallen.

Lufthansa

Lufthansa (min 2,6 procent) was een van de sterkste dalers in Frankfurt. Het blad Bild schreef dat de Duitse luchtvaartautoriteit zich voorbereidt op een mogelijke vulkaanuitbarsting in IJsland. In 2010 zorgde een enorme aswolk, die volgde op een uitbarsting, voor een ontwrichting van de Europese burgerluchtvaart. Air France stond in Amsterdam 2,9 procent lager.

De euro stond op 1,3176 dollar, tegen 1,3198 dollar bij het slot van de Europese handel woensdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,31 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 102,47 dollar.

Bekijk alle beurskoersen op Belegger.nl