Pharming onderzoekt samen met zijn Amerikaanse partner Salix Pharmaceuticals of zijn medicijn Ruconest ook geschikt is om aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE) te voorkomen. Dat maakte het biotechnologiebedrijf donderdag bekend.

Pharming kreeg vorige maand toestemming van de keuringsdienst FDA om Ruconest in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

In Europa is het middel al langer verkrijgbaar. Het wordt tot dusver gebruikt ter behandeling van de acute zwellingen waar HAE-patiënten mee te maken krijgen. Als ook de preventieve werking ervan wordt bewezen, maakt dat een bredere toepassing mogelijk. In dat geval krijgt Pharming een niet nadere genoemde mijpaalbetaling van Salix.

In het zogenoemde fase 2-onderzoek wordt het medicijn 12 weken lang getest op circa 30 HAE-patiënten, die één of twee keer per week Ruconest krijgen toegediend, of een placebo. De studie vindt plaats in Europa en de Verenigde Staten.. Pharming verwacht uit het onderzoek veel informatie te halen over de effectiviteit van het middel ter voorkoming van aanvallen van HAE, aldus operationeel directeur Bruno Giannetti.