De rente op Nederlandse staatsobligaties is woensdag verder gezakt, tot een nieuw historisch dieptepunt. Net als in andere eurolanden trekt de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) meer maatregelen zal nemen om de inflatie in de eurozone aan te jagen de rente op staatsleningen omlaag.

Het rendement op Nederlandse 10-jaarsleningen stond woensdagmiddag op 1,03 procent en nadert daarmee voor het eerst de grens van 1 procent.

Begin dit jaar stond de rente nog op 2,3 procent. Het gaat om het rendement op de zogeheten secundaire markt, waar reeds uitgegeven obligaties worden verhandeld.

Deze rente is een goede graadmeter voor de rente die de overheid moet betalen als er nieuwe leningen worden uitgezet.

Het rendement op obligaties beweegt tegenovergesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst op een toenemende vraag naar de betreffende obligaties.

Duitsland

De Duitse 10 jaarsrente zakte woensdag naar 0,9 procent, nadat eerder deze maand voor het eerst de grens van 1 procent werd doorbroken.

De verwachting van een verdere verruiming van het monetaire beleid zet ook al enige tijd druk op de waarde van de euro. Die bereikte woensdag met 1,3153 dollar het laagste punt sinds 6 september vorig jaar. Later op de dag krabbelde de koers wat op, tot 1,32 dollar.

Handelaren schreven die kleine stijging toe aan woorden van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Hij noemde de verwachtingen in de markten ten opzichte van de ECB overdreven.

Waarom Nederland zo weinig rente betaalt | Dit moet u weten over staatsleningen