Dong Energy heeft zijn nettowinst in de eerste zes maanden aanzienlijk zien toenemen doordat het Deense energiebedrijf veel meer verdiende aan het produceren van windenergie. 

Door de lage energieprijzen stond de omzet wel onder druk. Het concern maakte woensdag de halfjaarcijfers openbaar.

Hoewel de omzet negen procent daalde naar 35,9 miljard Deense kronen (4,81 miljard euro), behaalde Dong een nettoresultaat van ruim 1,4 miljard kronen.

Dat is veel meer dan de 430 miljoen kronen in de eerste jaarhelft van 2013. Met de productie van windenergie verdiende Dong voor belasting 4,5 miljard kronen, 2,1 miljard meer dan vorig jaar. Dong is sinds eind vorig jaar onder meer eigenaar van drie Nederlandse windparkprojecten.

Investeringen 

De winst nam toe doordat het bedrijfsresultaat na gedane investeringen aanzienlijk hoger uitviel. Eenmalige kosten die vorig jaar een negatieve impact hadden, waren er dit halfjaar niet. De omzet daalde echter omdat Dong last had van de lage energieprijzen. De daling werd deels gecompenseerd door een hogere olie- en gasproductie.

Dong Energy was tot begin dit jaar de energieleverancier van ongeveer negentigduizend Nederlandse klanten. Die werden overgenomen door Eneco omdat Dong zich in Nederland volledig op het opwekken van windenergie wil richten.