OCI is van plan om de bouwdivisie van het concern te verzelfstandigen. Mogelijk wordt het onderdeel naar de beurs gebracht. 

Dat maakte het bouw- en kunstmestbedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Met de afsplitsing zijn zowel de bouwtak als de kunstmestactiviteiten beter in staat om zich te richten op hun groeistrategieën, aldus OCI. Het Egyptische bedrijf, dat vorig jaar debuteerde op de beurs in Amsterdam, zei ook zich nog altijd te beraden op het belang van 50 procent in dochteronderneming Besix.

OCI stelde in een toelichting dat de bouwdivisie zowel in Nederland als in het Midden-Oosten een beursnotering krijgt. Verdere details worden pas in het vierde kwartaal van dit jaar of in het eerste kwartaal van 2015 uit de doeken gedaan.

OCI behaalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro), een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 25 procent tot 413 miljoen dollar. De nettowinst daalde echter flink, van 56 miljoen tot 40 miljoen dollar.

Het bedrijfsresultaat bij de bouwdivisie daalde met 12 procent tot 41,1 miljoen dollar als gevolg van het verstrijken van projecten met lagere winstmarges en het schrappen van projecten in Afghanistan waar de Amerikaanse overheid minder actief was dan voorheen, aldus OCI. De bouwtak sleepte in de eerste helft van dit jaar voor 2,3 miljard dollar aan nieuwe opdrachten in de wacht.

Winstgevender

De kunstmestactiviteiten waren veel winstgevender, met een toename van het bedrijfsresultaat met 30,8 procent tot 403,5 miljoen dollar. De groei werd gerealiseerd ondanks druk op de Egyptische fabriek, die kampte met lagere verkoopprijzen.

De productie in Algerije komt volgens OCI al aardig op stoom. Het bedrijf verwacht een significante stijging van de capaciteitsbenutting in de resterende maanden van dit jaar. OCI heeft een aantal fabrieken in aanbouw in de Verenigde Staten, die er voor zorgen dat de productiecapaciteit aan het eind van 2016 bijna 60 procent hoger ligt dan nu, op 12 miljoen ton per jaar.