De Europese beurzen hebben woensdag een zeer rustige handelssessie zonder grote uitslagen afgesloten. 

Beleggers namen gas terug na de winsten van de voorgaande dagen en wachten op nieuwe impulsen.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een plusje van 0,1 procent op 413,19 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 615,82 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen tot 0,1 procent. In Frankfurt leverde de DAX-index 0,2 procent in.

Aandelen van uitzendbedrijven deden het goed, na een positief rapport van analisten van Rabobank over de sector. De AEX werd aangevoerd door Randstad, dat 1,1 procent won.

In de MidKap ging detacheerder Brunel aan kop, met een plus van 2,7 procent. Bij de middelgrote bedrijven werd uitzender USG People 0,8 procent meer waard.

OCI

OCI won in de AEX 0,1 procent. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf zag de winst in de eerste helft van het jaar flink dalen en kondigde aan de bouwdivisie apart naar de beurs te willen brengen in Nederland en het Midden-Oosten.

Bij de kleinere bedrijven leverde Neways Electronics 6,6 procent in. Beleggers waren niet onder de indruk van de resultaten die de leverancier van elektronische onderdelen bekendmaakte.

De resultaten van Reesink (plus 5,9 procent) werden wel goed ontvangen. De technische handelsonderneming boekte meer winst en omzet in de eerste helft van het jaar.

Rente

De rentes op Europese staatsleningen gingen opnieuw omlaag door de verwachting dat de ECB meer maatregelen zal nemen om de inflatie in de eurozone aan te jagen. De rente op Nederlandse 10-jaarsleningen naderde daarbij voor het eerst in de historie de grens van 1 procent.

Ook Zuid-Europese rentes gingen verder omlaag, waarbij het rendement op Italiaanse 10-jaarsobligaties zelfs kortstondig daalde tot onder het niveau van vergelijkbare Amerikaanse schuldpapieren.

De waarde van de euro liep in de middaghandel iets op, nadat eerder op de dag met 1,3153 dollar het laagste peil sinds 6 september vorig jaar werd bereikt. De euro eindigde de Europese beursdag op 1,3198 dollar, tegen 1,3190 dollar een dag eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 93,76 dollar. Brentolie stabiliseerde op 102,51 dollar per vat.

Bekijk alle beurskoersen op Belegger.nl