De Amerikaanse aandelenmarkten vervolgen dinsdag hun weg omhoog, mede geholpen door een aantal sterke economische cijfers. 

De brede S&P 500 sloot, zij het nipt, voor het eerst boven de 2.000 punten. Maandag bleef de graadmeter nog steken net onder die historische mijlpaal.

De Dow-Jonesindex, waarin de grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde 0,2 procent hoger op 17.106,70 punten.

De S&P 500 kreeg er eveneens 0,2 procent bij een sloot op een historische recordstand van 2.000,02 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 4.570,64 punten.

Duurzame goederen

Voorbeurs werd bekend dat Amerikaanse producenten van duurzame goederen in juli 22,6 procent meer orders hebben ontvangen dan een jaar eerder. Wel was die stijging, de sterkste ooit gemeten, vrijwel geheel te danken aan de bestellingen die vliegtuigbouwer Boeing kon noteren tijdens de luchtvaartshow in het Britse Farnborough.

Kort na de openingsbel kwam onderzoeksbureau Conference Board met cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Dat bleek onverwacht te zijn gestegen in augustus. De huizenprijzen in een aantal grote Amerikaanse steden bleken daarentegen in juni tegen de verwachtingen in te zijn gedaald.

Zorgverzekeraar UnitedHealth en farmaceut Pfizer waren de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen met koerswinsten van ruim 1 procent. Technologieconcern IBM en oliemaatschappij ExxonMobil wonnen iets minder dan 1 procent. Onderaan stond industrieconcern General Electric met een verlies van 0,7 procent.

Burger King

Burger King verloor 4,3 procent. Het fastfoodbedrijf betaalt meer dan 11 miljard dollar voor koffieketen Tim Hortons in Canada, en gebruikt die overname om zijn hoofdkantoor naar dat fiscaal vriendelijker buurland te verplaatsen. Maandag had Burger King gemeld met Tim Hortons in gesprek te zijn, waarop het aandeel juist een vijfde in waarde steeg.

De euro was 1,3175 waard, tegen 1,3190 bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen. Amerikaanse ruwe olie bracht per vat van 159 liter 93,84 dollar op, een stijging van 0,5 procent. De prijs van Brentolie daarentegen daalde met 0,2 procent tot 102,50 dollar per vat.