De Amerikaanse fabrikant van medische producten Medtronic heeft het Nederlandse Sapiens SBS overgenomen. 

Dat meldde het in Eindhoven gevestigde bedrijf dinsdag. Medtronic betaalde circa 200 miljoen dollar (ruim 150 miljoen euro) voor Sapiens SBS, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van technologieën voor diepe hersenstimulatie (DBS).

De activiteiten van Sapiens SBS, dat voorheen onderdeel was van Philips, versterken de mogelijkheden van Medtronic op het gebied van de modulatie van de hersenfunctie. Medtronic werkt onder meer aan verbeterde behandelmethoden voor patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson.

''Met deze overname versterken we onze leidende positie op neurowetenschappelijk gebied", stelde Lothar Krinke van Meditronic in een verklaring.

Pionier

Medtronic is naar eigen zeggen pionier op het gebied van DBS. Wereldwijd zijn meer dan 115.000 patiënten behandeld met de DBS-therapie van Medtronic, onder meer in de Verenigde Staten en in Europa.

Voor de medewerkers in Eindhoven heeft de overname geen consequenties. Ook de huidige activiteiten van het concern zullen voorlopig worden voortgezet.

In de toekomst worden de faciliteiten van het bedrijf toegevoegd aan de bestaande onderzoek- en ontwikkelactiviteiten van Medtronic.