De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag na een voorzichtig begin alsnog met duidelijke winsten gesloten. 

Een aantal sterke economische cijfers uit de Verenigde Staten, gevolgd door hogere openingskoersen op Wall Street, gaven de handel in de middag een steuntje in de rug.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,9 procent in de plus op 412,93 punten en steeg de MidKap eveneens 0,9 procent tot 612,59 punten. De toonaangevende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,8 en 1,2 procent hoger de handel uit.

Staalconcern ArcelorMittal was de grote winnaar in de AEX met een plus van bijna 4 procent, na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS. Digitale beveiliger Gemalto won 0,8 procent na een opdracht van het Japanse telecombedrijf NTT Docomo.

KPN

De sterkste daler was telecomconcern KPN met een verlies van 0,8 procent. Persbureau Bloomberg meldde op gezag van ingewijden dat de kabelbedrijven Ziggo en UPC Nederland mogen fuseren, op voorwaarde dat filmkanaal Film1 wordt verkocht. Daarmee ontstaat een geduchte concurrent voor KPN. Ziggo werd 0,9 procent meer waard.

In de MidKap eindigde Imtech na een aanvankelijke koerssprong 1,8 procent in de min. Het installatiebedrijf kwam vorig jaar in grote problemen door fraude in Duitsland en Polen. Om de boel financieel weer op de rit te krijgen, wil Imtech voor 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven en wordt de ICT-divisie verkocht voor 255 miljoen euro.

Imtech

Volgens Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments, is een faillissement van Imtech afgewend en lijkt er meer rust te komen rond het bedrijf, dat een speelbal was geworden van speculanten. ''De rol van de hedgefondsen is nu uitgespeeld en zij dekken hun posities in het aandeel af'', zo verklaarde Nugteren het grillige koersverloop.

De euro was 1,3190 dollar waard, tegen 1,3200 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie van 159 liter steeg 0,6 procent tot 93,87 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 102,75 dollar per vat.

Bekijk de slotkoersen van AEX-bedrijven | Bekijk de koers van Imtech