S&P 500 houdt 2000 punten net niet vast

De S&P 500-index in New York wist maandag voor het eerst in de geschiedenis boven de 2000 punten te stijgen, maar kon die winst net niet vasthouden.

Het sentiment onder beleggers op Wall Street was positief, geholpen door overnamenieuws en de hoop op extra stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de Europese economie.

De breed samengestelde S&P steeg kort na opening tot een nieuwe piek van 2003 punten, maar zakte in de loop van de handel weer wat weg. Aan het slot van de handel noteerde de index een plus van 0,5 procent op 1997,94 punten. De Dow-Jonesindex ging 0,4 procent omhoog naar 17.076,87 punten en de Nasdaq won 0,4 procent tot 4557,35 punten.

ECB-president Mario Draghi zei vrijdag op een bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole dat de ECB bereid is nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen, als dat nodig is. Op de Europese beurzen werden dankzij zijn opmerkingen maandag stevige winsten behaald.

InterMune

Het aandeel InterMune sprong 35,4 procent omhoog tot 72,85 dollar. Het Zwitserse farmacieconcern Roche wil voor 8,3 miljard dollar het Amerikaanse biotechnologiebedrijf overnemen. Roche biedt 74 dollar per aandeel en wil de transactie volledig in contanten afhandelen.

Fastfoodketen Burger King maakte bekend dat het de Canadese koffieketen Tim Hortons wil overnemen. Als onderdeel van de deal zal ook het hoofdkantoor van Burger King naar Canada verhuizen om zo onder de belastingwetgeving in de Verenigde Staten uit te komen. Burger King klom 19,5 procent.

Goldman Sachs

Goldman Sachs trekt 3,2 miljard dollar uit om een langslepend conflict over de verkoop van risicovolle hypotheekleningen in de aanloop naar de financiële crisis te schikken. De bank koopt de herverpakte leningen terug van de genationaliseerde hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac. Goldman Sachs steeg 1,4 procent.

Verder bleek dat de verkoop van nieuwe woningen in de VS in juli met 2,4 procent is gedaald naar het laagste niveau in 4 maanden. Tevens zwakte het groeitempo van de Amerikaanse dienstensector in augustus af in vergelijking met een maand eerder, aldus marktonderzoeker Markit.

De euro was 1,3195 dollar waard, tegen 1,3200 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 93,41 dollar. Brent steeg 0,4 procent naar 102,69 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen

Tip de redactie