Flinke winsten op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten gesloten.

Beleggers trokken zich op aan de woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij liet voor het weekeinde doorschemeren dat de ECB indien nodig meer steunmaatregelen zal nemen.

Ook kreeg de Europese handel steun van Wall Street. De brede S&P 500 steeg maandag voor het eerst in de geschiedenis tot boven de 2000 punten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent hoger op 409,32 punten. De Midkap steeg 1,1 procent tot 607,36 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 2,1 procent. De beurs in Londen was dicht vanwege een vakantiedag.

Draghi hield vrijdag een toespraak bij een bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, Wyoming. Hij herhaalde dat de ECB bereid is nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen, als dat nodig is.

Herstel

Draghi zei verder dat de sterkere eurolanden meer kunnen doen om het herstel van de Europese economie op gang te helpen en de werkloosheid te verlagen.
 
Een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen had weinig invloed op de handel. Het vertrouwen staat onder druk doordat de economie van de eurozone is stilgevallen. Het conflict met Rusland om Oekraïne maakt ondernemers in de grootste economie van Europa extra pessimistisch.

Stijger

De sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een winst van 3,1 procent na een adviesverhoging door Société Générale. Bodemonderzoeker Fugro en kabelbedrijf Ziggo waren de enige dalers met minnen tot 0,8 procent.
 
In de Midkap ging Imtech aan kop met een winst van 9,5 procent. Het geplaagde installatiebedrijf komt dinsdag met de resultaten naar buiten en heeft aangegeven dan meer duidelijkheid te geven over de manier waarop het zijn enorme schuldenlast wil aanpakken.

Accell

Accell Group noteerde een plus van 1,3 procent. De fietsenfabrikant kondigde aan de Spaanse leverancier van onderdelen en accessoires Comet over te nemen.
 
Roche won in Zürich 0,7 procent. Het Zwitserse farmacieconcern wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf InterMune kopen voor ruim 6 miljard euro.
 
De euro was 1,3200 dollar waard, tegen 1,3235 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,54 dollar. Brent steeg 0,4 procent naar 102,67 dollar.

Bekijk de actuele koersen op Belegger.nl 

Tip de redactie