Grote Amerikaanse banken treffen voorbereidingen om diverse Europese activiteiten uit Londen te verhuizen als Groot-Brittannië zou besluiten uit de Europese Unie te stappen.

Dat meldde de Britse krant Financial Times zondag op basis van ingewijden.

Volgens betrokkenen rond Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley zou vooral worden overwogen activiteiten te verhuizen naar Ierland. Een van hen liet weten al aan de uitwerking van concrete plannen te werken.

Veel Amerikaanse en Aziatische banken hebben hun Europese activiteiten in Londen gevestigd, waarmee ze direct toegang hebben tot de 27 andere EU-lidstaten. Mochten de Britten besluiten uit de EU te stappen, dan zouden die toegangsrechten naar verwachting verdwijnen.

Premier David Cameron heeft de Britten een referendum over het lidmaatschap van de EU beloofd, als hij volgend jaar de Lagerhuisverkiezingen wint.

Bankenunie

De Amerikaanse bankiers maken zich niet alleen zorgen over de gevolgen van zo'n referendum, maar kijken ook naar de vorming van de Europese bankenunie. Daarbij neemt de Europese Centrale Bank het toezicht over de grootste banken in de eurozone op zich. Groot-Brittannië valt hier buiten, waardoor de verhouding tussen de eurolanden en de Britten in de toekomst mogelijk verder onder druk kan komen te staan.

Hoewel veel deskundigen erop rekenen dat vooral Frankfurt en Parijs zouden profiteren van een zogeheten 'Brexit', lijkt ook Dublin volgens FT een goede kans te maken. Het land biedt multinationals de voordelen van een aantrekkelijk belastingstelsel, een Engelstalige bevolking en het lidmaatschap van de eurozone. Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase hebben al Ierse vergunningen en hebben zo'n vijfhonderd tot 2.500 mensen in het land in dienst.