De beurshandel staat normaal gesproken in het teken van kwartaalresultaten van grote bedrijven en belangrijke economische graadmeters. Maar afgelopen week bleek opnieuw dat de oorlogsdreiging in en rond Oekraïne het vertrouwen in de markten op elk moment kan wegnemen.

Oekraïne en Rusland zetten de Europese beurzen eind vorige week na enkele rustige handelsdagen opnieuw flink onder druk. Oekraïne meldde vlak voor het sluiten van de beurzen dat het een deel van een Russisch militair konvooi had vernietigd, terwijl Rusland die berichten tegensprak.

Zondag gaf Oekraïne aan militaire hulp te willen van de EU en de NAVO in de strijd tegen de separatisten in het oosten van het land. Die schoten eerder op de dag een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht.

Als de rust rond Oekraïne enigszins terugkeert, gaat de aandacht aan het Damrak deze week vooral uit naar de zwaargewichten Heineken en Ahold. Zij presenteren op respectievelijk woensdag en donderdag hun halfjaarcijfers.

Cijfers

Verder staan in Amsterdam de cijfers van bouwbedrijven BAM en Heijmans en van tankopslagbedrijf Vopak op de agenda. Daarnaast openen onder meer beddenverkoper Beter Bed, autodealer Stern en detacheerder DPA hun boeken.

Elders in Europa komen nog onder meer de cijfers van bierbrouwer Carlsberg en de grondstoffengiganten BHP Billiton en Glencore naar buiten. In de Verenigde Staten horen doe-het-zelfketen Home Depot en computerfabrikant Hewlett-Packard bij de laatste grote bedrijven die een update over hun resultaten geven.

Na de tegenvallende berichten over de Europese economie van vorige week, biedt onderzoeksbureau Markit deze week een blik op de huidige ontwikkelingen. De zogeheten inkoopmanagersindexen voor onder meer Duitsland, Frankrijk, de VS en China tonen hoe de industrie en dienstensector zich in die landen tijdens deze maand hebben ontwikkeld.

Federal Reserve

Verder gaat de aandacht uit naar de Federal Reserve. Woensdag geven de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Fed mogelijk meer inzicht in het moment waarop de rente in de VS zal worden verhoogd. Fed-president Janet Yellen spreekt daarnaast vrijdag de internationale conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole toe.

In Nederland meldt het CBS deze week onder meer de recente stand van het consumentenvertrouwen, de werkloosheid in juli en de ontwikkeling van de consumentenuitgaven in juni.