De koers van aandelen A in Berkshire Hathaway, dat geleid wordt door Warren Buffett, oversteeg donderdag voor het eerst 200.000 dollar.

Die prijs is meer dan 60 keer zo hoog als voor een aandeel in Seabord Corp, het op een na duurste aandeel dat op de Amerikaanse beurzen wordt verhandeld.

Buffett, die het bedrijf al meer dan 50 jaar leidt, wil de aandelen niet splitsen omdat de hoge koers Berkshire Hathaway in zijn ogen beschermt tegen speculatieve beleggingen voor een korte termijn. Evenmin ziet Buffett wat in de uitkering van dividend.

Aandeelhouders hebben één keer dividend van Berkshire ontvangen, 10 dollarcent per aandeel in 1967. Buffett houdt tot op de dag van vandaag vol dat hij niet aanwezig was toen dat besluit genomen werd.

Door de winsten die hij opstrijkt met beleggingen in een breed scala van bedrijven op zak te houden, heeft Buffett zijn bedrijf uitgebouwd tot het op vier na grootste imperium ter wereld gemeten naar marktwaarde. Berkshire Hathaway is onder meer eigenaar van spoorwegbedrijven, verzekeraars, kranten, meubelzaken, juweliers en kledingketens.