De aandelenbeurzen in New York boekten donderdag bescheiden winsten. 

De hoop van beleggers dat het conflict in Oekraïne niet escaleert was van grotere invloed op de beurshandel dan een aantal zwakker dan verwachte macro-economische indicatoren.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 16.713,58 punten. De S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1955,18 punten en de Nasdaq ging 0,4 procent vooruit tot 4453,00 punten.

''De markten zijn in de ban van geopolitiek nieuws. De afgelopen 24 uur is het redelijk stil geweest, waardoor beleggers weer wat actiever durven zijn'', aldus een handelaar. De toezegging van de Russische president Poetin er alles aan te zullen doen om het conflict in Oekraïne te beëindigen gaf de handel ook steun.

Uitkeringen

Een uur voordat de aandelenhandel begon, maakte het ministerie van Arbeid bekend dat 311.000 Amerikanen vorige week voor het eerst een uitkeringsaanvragen hebben ingediend.

Dat is een stuk meer dan de 295.000 aanvragen waarop economen in doorsnee rekenden en bovendien het hoogste aantal in 6 weken. Ook kwam er eerder op de dag tegenvallend nieuws over de eurozone waar de economie in het tweede kwartaal is stilgevallen, terwijl marktvorsers een groei van 0,1 procent voorzagen.

Cisco (min 2,6 procent) was een van de sterkste dalers. De producent van netwerkapparatuur was uit de gratie nadat het bedrijf woensdagavond voorspelde dat de omzet in het lopende kwartaal nauwelijks zal groeien.

Exploitant van warenhuizen Kohl's overtrof juist de verwachtingen met zijn tweedekwartaalcijfers en werd daarop 3,3 procent hoger gezet. De koers liep tussentijds op tot de hoogste stand sinds april.

Wal-Mart

Wal-Mart verlaagde zijn winstprognose voor dit jaar vanwege oplopende kosten voor onder meer de gezondheidszorg voor het Amerikaanse personeel.

's Werelds grootste detailhandelaar maakte bovendien bekend dat de omzet in zijn winkels die langer dan een jaar open zijn in de afgelopen maanden stagneerde. Het aandeel steeg ondanks het slechte nieuws met 0,5 procent.

Euro

De euro noteerde 1,3369 dollar, tegen 1,3375 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De olieprijzen daalden stevig door het stilvallen van de economie van de eurozone. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 95,45 dollar. Brentolie daalde ook 2,2 procent in prijs en kostte 102,01 dollar per vat.