De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart Stores heeft zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar verlaagd, vanwege gestegen investeringen voor de verkoop via internet en hoger dan verwachte uitgaven voor gezondheidszorg van zijn Amerikaanse werknemers.

Dat maakte 's werelds grootste detailhandelaar donderdag bekend.

Wal-Mart verwacht nu dat de winst per aandeel in het boekjaar, dat tot eind januari volgend jaar loopt, zal uitkomen op 4,90 tot 5,15 dollar. Eerder was de voorspelling 5,10 tot 5,45 dollar. In het afgelopen tweede kwartaal, dat eind juli afliep, zag het bedrijf de nettowinst met 0,6 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder, tot 4,1 miljard dollar (3 miljard euro).

De totale omzet in het afgelopen kwartaal kwam uit op 120 miljard dollar, een stijging met bijna 3 procent. Wal-Mart zag op de Amerikaanse thuismarkt en bij de internationale activiteiten de omzet toenemen, geholpen door meer internetverkopen en de opening van nieuwe winkels.

Tevreden

Op vergelijkbare basis bleven de winkelverkopen in de Verenigde Staten echter onveranderd. Het is al het zesde kwartaal op rij dat de verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn, niet toenemen. Wal-Mart trekt vooral veel consumenten met lage inkomens en zij zijn nog altijd terughoudend met hun uitgaven.

Topman Doug McMillon gaf aan vooral tevreden te zijn over de prestaties van de internationale activiteiten, maar wil wel graag een sterkere verkoopgroei in de VS zien. McMillon staat sinds februari aan het hoofd van het bedrijf. Hij begon zijn carrière bij Wal-Mart in 1984 bij het lossen van vrachtwagens en werkte zich gestaag op tot bestuursvoorzitter.

Wereldwijd telt Wal-Mart meer dan 2 miljoen werknemers in ruim 11.000 winkels in 27 landen. Wekelijks bezoeken meer dan 250 miljoen klanten een vestiging van het bedrijf.