De rente op 10-jarige Duitse staatsleningen is donderdag voor het eerst kortstondig onder de grens van 1 procent gezakt.

De verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) extra maatregelen zal nemen om de groei en de inflatie in de eurozone aan te jagen, zorgt voor een grote vraag naar staatsobligaties, waarbij Duitse leningen als de meest veilige belegging worden gezien.

De Duitse 10-jaarsrente zakte donderdagochtend tot 0,997 procent, maar liep daarna weer iets op tot net boven 1 procent. De Duitse rente stond begin dit jaar nog op bijna 2 procent.

De matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone voedden de verwachting dat de ECB extra maatregelen zal nemen, bijvoorbeeld door obligaties op te kopen van banken.

Daardoor neemt de vraag naar obligaties toe en stijgt de prijs van die schuldpapieren. Het rendement op de obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde en neemt daardoor af.

Eurolanden

Ook de Nederlandse rente zakte donderdag verder, naar 1,2 procent. Dat is eveneens ruim 1 procentpunt lager dan aan het begin van het jaar.

Niet alleen de sterkere eurolanden zien de rentes flink omlaag gaan. Ook de landen die tijdens de Europese schuldencrisis nog kampten met torenhoge rentes betalen veel minder voor hun leningen dan voorheen. Zo is de rente in Spanje en Italië gezakt tot 2,5 en 2,6 procent. De Portugese 10-jaarsrente is nu iets meer dan 3,5 procent.

Tijdens de crisis piekten de rendementen op Spaanse en Italiaanse leningen nog op ruim 7 procent, terwijl de rente van Portugal opliep tot bijna 16 procent.