De Chinese electronicafabrikant Lenovo heeft voor het eerst meer smartphones verkocht dan pc's.

Het verkocht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 15,8 miljoen smartphones; een stijging van 39 procent vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar.

De nettowinst steeg met 23 procent naar 214 miljoen dollar (160 miljoen euro), de omzet steeg vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder met 18 procent naar 10,4 miljard dollar (7,78 miljard euro), blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf) van Lenovo.

De omzet die Lenovo maakt komt overigens nog steeds vooral uit de pc-verkoop, dat goed is voor bijna de helft (49 procent) van de omzet. 15 procent van de totale omzet is afkomstig van de mobiele tak.

Lenovo's verkoop van laptops steeg het met 12 procent. Lenovo heeft 20 procent van de wereldmarkt voor laptops en desktopcomputers in handen.

Mijlpalen

Lenovo-voorzitter Yang Yuanqing noemt het een kwartaal vol mijlpalen: "Een recordmarktaandeel in de pc-markt, voor het eerst een derde plaats op de wereldwijde tabletmarkt en sterkere positie als de nummer vier op de smartphonemarkt." 

De Chinese computerfabrikant, de grootste pc-fabrikant ter wereld, probeert zich los te maken van de krimpende pc-markt door meer in te zetten op tablets en smartphones. Dit jaar nam het telefoonfabrikant Motorola over van Google voor 2,9 miljard dollar.

In Nederland doet Lenovo het ook goed. Vorig jaar zag het zijn aandeel op de Nederlandse pc-markt flink stijgen. De Chinese fabrikant verscheepte in 2013 zo'n 260.000 pc's naar Nederland.

Lenovo verovert Nederlandse pc-markt

Waarom Google Motorola verkoopt en Lenovo interesse heeft