De aandelenbeurs in Tokio is donderdag opnieuw hoger gesloten. De positieve stemming op Wall Street werkte door op de Japanse markt. 

Een tegenvallende groei van de Japanse machineorders kon de pret niet drukken. De Nikkei eindigde met een winst van 0,7 procent op 15.314,57 punten. Het was de derde winstdag op rij voor de Japanse hoofdindex.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de orders voor machines van Japanse makelij in juni met 8,8 procent zijn gestegen, na de forse daling van 19,5 procent in mei.

Herstel

Economen hadden vooraf echter gerekend op een sterker herstel van de orderontvangst na de recordafname in mei. Die daling was het gevolg van de btw-verhoging in april.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen donderdag ook overwegend omhoog. In Seoul eindigde de Kospi nagenoeg vlak, nadat de Zuid-Koreaanse centrale bank de rente conform verwachting met 25 basispunten verlaagde tot 2,25 procent.

Het was de eerste renteverlaging sinds mei 2013. De All Ordinaries in Sydney won 0,6 procent en in Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent lager in de middaghandel.