Verzekeringsmaatschappij Achmea heeft door afschrijvingen en reorganisatiekosten over het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 58 miljoen euro tegen een nettowinst van 123 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 

Achmea, naar eigen zeggen de Nederlandse marktleider in schade- en zorgverzekeringen, maakte dit donderdag bekend.

Deze posten niet meegerekend en exclusief belastingen kwam het operationele resultaat uit op 142 miljoen euro. Dat is 69 procent meer dan een jaar geleden. Volgens Achmea is dat vooral te danken aan een verbetering van de winstgevendheid van vrijwel alle verzekeringsactiviteiten en aan een verdere daling van de bedrijfskosten.

Russisch

Achmea schreef 65 miljoen euro af op zijn Russische verzekeringsbedrijf Oranta omdat de winstgevendheid ervan onder druk staat, onder andere door de ,,huidige onzekere economische vooruitzichten in Rusland''. Daarnaast boekte het concern 78 miljoen euro af op pensioendienstverlener Syntrus Achmea, dat een groot contract verloor.

Reorganisatiekosten leidden tot een afboeking van 45 miljoen euro. Achmea is sinds eind vorig jaar bezig met het schrappen van 4000 banen. Dat moet leiden tot een structurele besparing van 450 miljoen euro, eind 2016. Het afgelopen jaar daalden de bedrijfskosten met 3 procent tot 1,4 miljard euro. Het personeelsbestand kromp met eenzelfde percentage tot 17.890 werknemers.