De Europese aandelenmarkten boekten donderdag bescheiden winsten.

Beleggers hopen dat de Europese Centrale Bank (ECB), na tegenvallende berichten over de Europese economie, met maatregelen komt om de inflatie en groei aan te jagen.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 395,84 punten, terwijl de MidKap 0,3 procent daalde tot 582,27 procent. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,3 en 0,4 procent vooruit.

Donderdagochtend werd bekendgemaakt dat de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal is stilgevallen, terwijl economen gemiddeld rekenden op een groei van 0,1 procent.

Stagnatie

De stagnatie is vooral veroorzaakt door een sterker dan voorziene krimp van 0,2 procent in Duitsland, de grootste Europese economie. In Frankrijk, de nummer 2, was opnieuw sprake van stagnatie en de Italiaanse economie belandde voor de derde keer sinds 2008 in een recessie.

Boskalis was de hele dag de uitblinker in de AEX dankzij de presentatie van een recordwinst in de eerste helft van dit jaar. Alle resultaten van de baggeraar en maritiem dienstverlener waren volgens analisten uitstekend. Beleggers gingen daar in mee en zetten het aandeel 8,2 procent hoger.

Aegon

Verzekeraar Aegon kon juist niet bekoren na de presentatie van tweedekwartaalcijfers die achterbleven bij de verwachtingen in de markt. Bovendien waarschuwden analisten voor druk op de resultaten in het derde kwartaal bij bepaalde onderdelen in de VS.

In de MidKap behoorde Aalberts Industries tot de sterkste stijgers met een plus van 1,1 procent. Beleggers waren te spreken over de groei die de industrieel toeleverancier in de eerste helft van dit jaar liet zien. Detacheerder Brunel bevond zich in de onderste regionen met een min van 6,6 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

RWE

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp (plus 0,4 procent) wist de kwartaalwinst bijna te verdrievoudigen, maar werd daarvoor amper beloond. Energiereus RWE zakte 2,1 procent. Het Duitse moederbedrijf van Essent zag de halfjaarwinst kelderen als gevolg van de zachte winter en de lage prijs voor elektriciteit.

De euro noteerde donderdagochtend op 1,3375 dollar, tegen 1,3362 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 96,10 dollar. Brentolie zakte 1,9 procent in prijs en kostte 102,34 dollar per vat.

Bekijk koersen op Belegger.nl