Het Duitse energieconcern RWE heeft als gevolg van de zachte winter en de lage prijs voor elektriciteit de winst in de eerste 6 maanden van het jaar zien kelderen. 

Dat meldde RWE donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De winst van het moederbedrijf van onder meer Essent, zakte met 61 procent tot 749 miljoen euro, tegenover bijna 2 miljard euro een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van een winst van 790 miljoen euro.

De omzet van de energiereus lag met 25,1 miljard euro 10 procent lager in vergelijking met de eerste 6 maanden vorig jaar. RWE benadrukte dat de resultaten over 2013 werden beïnvloed door een eenmalige bate uit een juridisch geschil met de Russische gasleverancier Gazprom.

RWE handhaafde de verwachting dat de winst van het bedrijf dit jaar uitkomt tussen de 1,2 miljard en 1,4 miljard euro. In het tweede kwartaal draaide RWE een verlies van 89 miljoen euro, zo bleek uit een vergelijking van de halfjaarcijfers met de resultaten van het eerste kwartaal. In 2013 was het nettoresultaat over die periode nog 691 miljoen euro.

Kosten

RWE zal de komende tijd inzetten op kostenbesparingen. Onder meer wordt de productiecapaciteit teruggeschroefd en worden activa verkocht.

Naast RWE kampt concurrent E.ON met soortgelijke problemen. De energiereuzen ervaren naast de prijsdruk ook de gevolgen van het beleid van de Duitse autoriteiten die inzetten op het vergroenen van de markt door onder meer subsidies voor zonne- en windenergie.

Essent

De levering van gas door Essent in Nederland en België daalde in het eerste halfjaar ruim 37 procent in vergelijking met een jaar eerder. De vraag naar elektriciteit bij het dochterbedrijf van RWE lag ruim 21 procent lager dan in 2013.

Het Belgisch-Nederlandse bedrijfsresultaat (ebitda) daalde naar 127 miljoen euro, tegenover 315 miljoen euro in de eerste 6 maanden van vorig jaar. Het operationele resultaat kwam 64 procent lager uit op 98 miljoen euro.