Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp heeft de winst in het afgelopen kwartaal bijna zien verdrievoudigen, geholpen door een sterke verbetering van de resultaten bij de Amerikaanse tak Steel Americas. 

Dat maakte het concern donderdag bekend.

De winst uit voortgezette activiteiten in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar kwam uit op 398 miljoen euro, ruim boven de verwachtingen van analisten. De nettowinst bedroeg 39 miljoen euro. Een jaar eerder stond er nog een verlies onder de streep van 395 miljoen euro.

De omzet klom in de afgelopen driemaandsperiode met 8,3 procent tot 10,7 miljard euro. Het bedrijfsonderdeel Steel Americas wist het verlies van vorig jaar (193 miljoen euro) in het afgelopen kwartaal om te buigen in een winst van 16 miljoen euro.

ThyssenKrupp wist in het voorgaande tweede kwartaal voor het eerst in 2 jaar weer winst te boeken. Dat was te danken aan kostenbesparingen en de verkoop van minder goed presterende onderdelen. Het concern uit Essen richt zich steeds meer op zijn industriële activiteiten om zo de zwakte op de Europese staalmarkt te compenseren.

ThyssenKrupp heeft zijn winstverwachting voor heel het boekjaar, dat loopt tot eind september, licht naar boven bijgesteld. Het concern gaat nu uit van een verdubbeling van het aangepaste bedrijfsresultaat. Eerder voorzag de onderneming dat het resultaat bijna zou verdubbelen.