Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar fors minder winst behaald als gevolg van de crisis rond Oekraïne. Dat maakte 's werelds grootste gasproducent woensdag bekend.

De winst ging met bijna 38 procent omlaag naar 154,9 miljard roebel (3,2 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. Dat had vooral te maken met de openstaande gasrekeningen van Oekraïne.

Medio juni draaide Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dicht vanwege onbetaalde rekeningen van ongeveer 3,7 miljard euro. De omzet steeg echter met bijna 10 procent tot 2,1 biljoen roebel. Daarbij profiteerde Gazprom van de zwakke roebel omdat veel klanten van het bedrijf hun rekeningen in dollars betalen.

De gasleveringen van Gazprom naar Europa en Turkije namen met 2,5 procent toe tot 80,8 miljard kubieke meter. De leveringen aan Duitsland, de belangrijkste Europese afnemer, daalden met bijna 2 procent, maar naar Italië, Groot-Brittannië en Turkije werd meer gas geëxporteerd. Gazprom levert meer dan een kwart van de Europese aardgasbehoefte.