De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag in de plus gesloten.

Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse winkelverkopen kon de sfeer op Wall Street niet bederven.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,6 procent hoger op 16.651,80 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 1946,72 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1 procent omhoog tot 4434,13 punten.

Een uur voor de openingsbel meldde het Amerikaanse ministerie van Handel dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in juli zijn gestabiliseerd op het niveau van de voorgaande maand. Economen rekenden op een kleine groei. Volgens het ministerie was er minder belangstelling voor nieuwe auto's en hielden meer Amerikanen de hand op de knip vanwege de geringe loonstijgingen.

Fed

Economen denken echter dat de zwakke winkelverkopen de Fed ertoe zal bewegen de rente voor langere tijd op een zeer laag niveau te houden en dat was positief voor het marktsentiment.

De Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines Deere & Co verlaagde woensdag zijn winst- en omzetverwachting voor het lopende boekjaar. Het aandeel Deere verloor 2,3 procent.

King Digital

King Digital, de maker van de populaire game Candy Crush Saga, kelderde ruim 23 procent, vanwege tegenvallende resultaten en vooruitzichten die dinsdag nabeurs werden gepubliceerd. Ook kreeg het aandeel een reeks afwaarderingen te verwerken.

SeaWorld Entertainment, de uitbater van zeezoogdierenparken, meldde ook teleurstellende cijfers en ging bijna 33 procent onderuit. Volgens het bedrijf komen er minder bezoekers naar zijn pretparken vanwege de controverse over de behandeling van orka's in gevangenschap.

Macy's

Warenhuisketen Macy's sloot 5,5 procent lager. Het bedrijf denkt dat de vergelijkbare omzet in 2014 minder sterk zal groeien dan eerder werd voorspeld. Daarnaast was de winst vorig kwartaal lager dan analisten hadden verwacht.

Internethandelaar Amazon won 2,2 procent, geholpen door de introductie van nieuwe producten en een positief rapport over het bedrijf van cloud-dienstverlener ChannelAdvisor.

De euro was 1,3365 dollar waard, tegen 1,3362 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg licht tot 97,44 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 104,05 dollar per vat.