De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met winsten geëindigd. 

Daarmee lieten de beurzen in Europa herstel zien van de lagere koersen een dag eerder.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent hoger op 395,27 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 583,98 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,4 procent vooruit.

Een onverwachte daling van de industriële productie in de eurozone had weinig invloed op de beurskoersen. De productie nam in juni met 0,3 procent af, terwijl economen een stijging met 0,4 procent hadden voorzien.

De sterkste stijgers in de AEX waren supermarktbedrijf Ahold en het financiële concern ING met winsten tot 1,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro en oliemaatschappij Shell sloten de rij met verliezen van 1 procent.

MidKap

In de MidKap stond de producent van biochemicaliën en voedingsingrediënten Corbion onderaan met een min van 5,4 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

Bij de kleinere bedrijven steeg IMCD 2,8 procent, waarmee het verlies van eerder op de dag werd weggepoetst. De Rotterdamse distributeur van chemicaliën sprak bij de publicatie van de halfjaarcijfers de verwachting uit dat de groei in de rest van het jaar zal vertragen.

Softwarebedrijf Tie Kinetix, dat de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar flink zag toenemen, daalde 4,1 procent, na eerder op de dag juist op een kleine winst te hebben gestaan.

E.ON

In Frankfurt steeg E.ON 4,8 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Duitse energieconcern presteerde in de eerste helft van dit jaar beter dan analisten hadden voorspeld. Branchegenoot RWE, die donderdag met cijfers komt, ging 3,1 procent omhoog. Farmacie- en chemieconcern Merck won 3,2 procent dankzij beter dan verwachte resultaten.

In Zürich klom levensverzekeraar Swiss Life 7,1 procent na goed ontvangen halfjaarcijfers.

De euro was 1,3362 dollar waard, tegen 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 97,01 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 103,35 dollar per vat.

Bekijk slotkoersen op Belegger.nl