De olieprijs is dinsdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag gezakt. De prijs van Brentolie, de graadmeter voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zakte daarbij tot het laagste niveau van dit jaar.

Handelaren reageerden op berichten dat het aanbod van olie wereldwijd ruimschoots voldoende is om de eventuele gevolgen van de onrust in het Midden-Oosten op te kunnen vangen.

Brent zakte dinsdag tussentijds tot een dieptepunt van 102,65 dollar per vat. Dat was bijna 2 dollar minder dan maandag aan het slot van de handel en het laagste niveau sinds begin november vorig jaar.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaf eerder op de dag aan dat het internationale aanbod aan olie onverwacht groot is, ondanks de conflicten in Irak, Libië en Oekraïne. Tegelijkertijd verlaagde het agentschap zijn verwachtingen voor de vraag naar olie in 2014 en 2015.

Libië

Volgens de IEA zijn de zorgen in de markt over de mogelijke toename van het aanbod door hernieuwde productie in Libië momenteel groter dan die over de eventuele verstoring van de productie door een escalatie van de gevechten in Irak.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte dinsdag met 1 procent tot iets meer dan 97 dollar.