Containervervoerder Hapag-Lloyd heeft in de eerste helft van dit jaar last gehad van een flinke daling van de vrachttarieven. 

Een toename van het aantal over zee vervoerde containers en lagere transportkosten boden onvoldoende compensatie. Dat blijkt uit de cijfers die het Duitse bedrijf dinsdag presenteerde.

Hapag-Lloyd vervoerde ongeveer 2,9 miljoen containers, 5,8 procent meer dan in de eerste helft van 2013. Het vrachttarief per container daalde echter met 6,4 procent. Hoewel het bedrijf zijn transportkosten met 79 miljoen euro wist te verlagen, daalde de omzet met 144 miljoen euro tot 3,2 miljard euro.

Invloed

Het bedrijf sprak van een ''enorme invloed'' van het gedaalde vrachttarief op de winstgevendheid. Het bedrijfsresultaat halveerde ruimschoots tot 67,2 miljoen euro.

Hapag-Lloyd kampte ook nog eens met eenmalige kosten voor de beoogde fusie met de Chileense reder CSAV, waardoor het nettoverlies opliep van 72,7 miljoen euro een jaar geleden tot 173,3 miljoen euro.

Kostenbesparingen

Bestuursvoorzitter Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd zei in een toelichting op de ''onbevredigende'' resultaten een verbetering te verwachten in de tweede helft van dit jaar. ''We zullen op de moeilijke marktomstandigheden inspelen met verdere kostenbesparingen.''

De fusie met CSAV, die naar verwachting in het vierde kwartaal wordt afgerond, levert volgens de topman in de toekomst een besparing van tenminste 225 miljoen euro per jaar op.

Jansen mikt voor dit jaar op een operationele winst, die wel een stuk lager zal uitvallen dan in 2013. In de eerste 6 maanden van dit jaar leed Hapag-Lloyd een operationeel verlies van 73,7 miljoen euro.