De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten.

Op een rustige handelsdag zetten een onverwacht sterke krimp van het vertrouwen van Duitse beleggers en de aanhoudende zorgen over Oekraïne druk op de handel. Daardoor ging een aanzienlijk deel van de winst van maandag weer verloren.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,6 procent op 394,22 punten. De Midkap zakte 0,2 procent tot 583,32 punten. De verliezen liepen vooral sterk op in Parijs en Frankfurt, waar de hoofdgraadmeters respectievelijk 0,9 en 1,2 procent inleverden. De FTSE-index in Londen eindigde nagenoeg onveranderd.

Het Duitse onderzoeksbureau ZEW meldde in de ochtendhandel dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in augustus fors is gedaald door de crisis in Oekraïne. Het vertrouwen vertoont het hele jaar al een dalende lijn, nadat in december vorig jaar de hoogste stand in 7 jaar werd bereikt.

Konvooi

In Oekraïne ontstond onrust over een Russisch konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne. De Oekraïense regering liet weten dat de vrachtwagens alleen het land in mogen als er geen Russische militairen bij zijn.

In de AEX gingen de winnaars van maandag het hardst onderuit en vice versa. Fugro, dat een dag eerder nog 7,5 procent won, was hekkensluiter met een min van 10 procent. De koersdaling werd mede aangesticht door analisten van Natixis, die zich negatief over het aandeel uitlieten. Verzekeraar Delta Lloyd werd 1,1 procent meer waard, terwijl het bedrijf maandag nog een van de weinige negatieve uitzonderingen onder de Amsterdamse hoofdfondsen was.

Bij de kleine bedrijven won ICT Automatisering ruim 6 procent. De automatiseerder verkoopt zijn Duitse activiteiten aan het Franse Alten.

Henkel

In Frankfurt zakte Henkel 5,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De producent van onder meer Persil en Schwarzkopf denkt dat de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten uiteindelijk een wissel zullen trekken op de jaarresultaten van het bedrijf.

Prudential won in Londen ruim 2 procent. Beleggers waren tevreden over de resultaten die de Britse verzekeraar in de loop van de ochtend naar buiten bracht.

De euro stond dinsdagmiddag op 1,3360 dollar, tegen 1,3385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 97,24 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en kostte 103,12 dollar per vat. Dat is de laagste prijs sinds november vorig jaar.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven