De sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen Rusland hebben een beperkte invloed op Gazprombank.

De derde bank van Rusland heeft genoeg vet op de botten om de gevolgen van de sancties het hoofd te bieden, mits ze niet al te lang aanhouden of worden uitgebreid. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's, dat de vooruitzichten van de bank maandag na onderzoek handhaafde.

"We geloven dat Gazprombank genoeg liquide middelen heeft om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen", aldus S&P. Daarbij heeft de bank diverse financieringsbronnen en een beperkte afhankelijkheid van de kapitaalmarkten in de VS en de EU. Gazprombank krijgt wederom een rating van BBB- van S&P.

Als de sancties lang aanhouden, zal dat het profiel van Gazprombank uiteindelijk verzwakken. Maar de bank vindt waarschijnlijk wel alternatieven om aan geld te komen, zoals niet-westerse investeerders, voorziet de kredietbeoordelaar. Daarnaast heeft de Russische centrale bank al aangegeven bereid te zijn de bank te steunen als dat nodig mocht zijn.

Toch wordt de bank wel degelijk getroffen door de vertraagde groei van de Russische economie. De verslechterde marktomstandigheden in Rusland zorgen ervoor dat de winstmarges dalen en de kosten toenemen. S&P typeert de vooruitzichten voor de Russische economie als negatief.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU