De aandelenbeurzen in New York lieten maandag opnieuw winsten zien, na de flinke koersstijgingen van afgelopen vrijdag. 

Beleggers op Wall Street waren positief gestemd omdat de onzekerheid rond de crisis in Oekraïne en de onrust in het Midden-Oosten lijkt weg te ebben.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 16.569,98 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1936,92 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,7 procent tot 4401,33 punten.

Volgens analisten lijkt de situatie rond Oekraïne te kalmeren. Verder is in de Gazastrook een wapenstilstand afgesproken en zijn vredesbesprekingen weer begonnen. Dit zorgde voor minder spanningen op de aandelenmarkten.

De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, sprong ruim 30 procent omhoog. Het bedrijf heeft een rivaliserend overnamebod ontvangen van vruchtensapproducent Cutrale Group en de Braziliaanse investeringsmaatschappij Safra Group ter waarde van 611 miljoen dollar in contanten. Eerder zou Chiquita gaan fuseren met het Ierse Fyffes.

MannKind

Medisch bedrijf MannKind was eerder op de dag een uitblinker op Wall Street met een plus van bijna 22 procent, maar zag daarna de winst inzakken tot 4,9 procent. Het bedrijf kan tot 925 miljoen dollar tegemoetzien van branchegenoot Sanofi voor de rechten op 's werelds enige versie van inhaleerbare insuline. Het product van MannKind werd amper 2 maanden geleden goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouders.

Kinder Morgan kondigde een vereenvoudiging van zijn bedrijfsstructuur aan. De uitbater van pijpleidingen voor de oliesector trekt 44 miljard dollar uit om aandeelhouders van een aantal dochterbedrijven uit te kopen en het bedrijf te consolideren. Kinder Morgan won 9 procent.

De producent van elektrische auto's Tesla Motors ging 4,5 procent omhoog, na een adviesverhoging van Deutsche Bank.

Priceline Group, het moederbedrijf van de hotelboekingensite Booking.com, won 2,2 procent, dankzij sterke kwartaalresultaten.

De chipfondsen op Wall Street zaten ook in de lift. Zo won Intel 1,3 procent en Micron Technology zette een plus neer van 2,3 procent.

De euro noteerde 1,3385 dollar, evenveel als bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 97,89 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 104,53 dollar per vat.