BAM heeft naar verwachting in de eerste helft van dit jaar, vóór belastingen, quitte gedraaid. 

Dat maakte het bouwbedrijf maandag bekend in een handelsbericht, dat werd ingegeven door de uitzonderlijke koersbeweging van het aandeel BAM afgelopen vrijdag.

BAM stond vrijdag de hele dag in de min, maar kelderde in het laatste handelsuur zonder direct aanwijsbare reden 17 procent.

Door de reactie van het concern maakte het aandeel maandagochtend het koersverlies van vrijdag bijna goed met een winst van 13 procent van de start van de handelsdag.

Het bedrijf gaf maandag ook aan dat de omstandigheden bij twee infraprojecten, die begin juli aanleiding waren voor een winstwaarschuwing, ''stabiel en ongewijzigd'' zijn.

De onderneming voldeed per 30 juni aan alle bankconvenanten. Op 21 augustus presenteert BAM de volledige halfjaarcijfers.

Verliezen

BAM waarschuwde begin juli dat in het tweede kwartaal circa 75 miljoen euro aan verliezen moest worden geboekt op grote projecten. Die verliezen ontstonden door een verslechtering van een al verliesgevend project in Duitsland en onverwachte problemen bij een infraproject in Groot-Brittannië.

Het bouwbedrijf liet bij die waarschuwing weten later dit jaar een nieuw kostenreductieprogramma op te zetten, dat eind 2015 ten minste voor 100 miljoen euro aan besparingen moet leveren. Ook past de onderneming een programma toe om het werkkapitaal voor het einde van 2015 met zeker 300 miljoen euro te verbeteren. Het bedrijf liet maandag weten dat die doelen ongewijzigd zijn.

Sterk

Analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux concludeert dat de melding van BAM dat de eerste helft van dit jaar een break-evenresultaat, voor belasting, heeft opgeleverd wijst erop dat het bouwbedrijf sterk heeft gepresteerd. 

Mulder sprak van een ''sterk statement'', aangezien de eerder gemelde projectverliezen van 75 miljoen euro ook in de prognose zitten verwerkt. Kepler rekende op een verlies van 40 miljoen euro in de eerste helft van 2014.

Mulder gaf verder aan dat er volgens BAM geen significante boekwinsten of andere eenmalige meevallers verwerkt zitten in de prognose. Kepler hanteert een reduce-advies voor het aandeel BAM, met een koersdoel van 2,25 euro.