De aandelenbeurs in Tokio wist maandag weer wat te herstellen na de forse koersverliezen van vorige week. Beleggers schoven de geopolitieke zorgen even aan de kant en gingen op zoek naar koopjes.

 Hogere slotstanden op Wall Street en een daling van de Japanse yen boden daarbij steun aan de handel. De Nikkei sloot 2,4 procent hoger op 15.130,52 punten. Afgelopen vrijdag leverde de Japanse beurs nog 3 procent in.

Bij de bedrijven was Mitsui Mining & Smelting (plus 7,4 procent) in trek bij investeerders. De Japanse maker van koperlegeringen schroefde de winstverwachting voor het gehele boekjaar op.

De grote Japanse exportbedrijven wisten daarnaast te profiteren van de goedkopere yen, die na de koersstijging van vorige week weer wat verzwakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

In Kuala Lumpur konden beleggers maandag reageren op het nieuws dat Malaysia Airlines in handen komt van de Maleisische staat en van de beurs wordt gehaald. Het aandeel van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij steeg ruim 6 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omhoog. In Hongkong won de Hang Seng-index 1,3 procent en in China steeg de Shanghai Composite 1,2 procent, nadat was gebleken dat de Chinese inflatie in juli stabiel is gebleven op 2,3 procent. Volgens analisten geeft de aanhoudende lage inflatie de Chinese overheid voldoende ruimte om de economische groei te stimuleren. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,5 procent en in Seoul klom de Kospi 0,4 procent.