De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met flinke winsten gesloten, na de stevige koersverliezen van vorige week. 

Beleggers schoven de zorgen over de crisis rond Oekraïne en het geweld in Irak aan de kant en gingen op zoek naar koopjes. In Amsterdam was bouwbedrijf BAM een uitblinker na een positief handelsbericht.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,6 procent hoger op 396,65 punten. De MidKap klom 3,2 procent tot 584,73 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,9 procent.

In de MidKap maakte BAM een koerssprong van 22,3 procent. Het bouwbedrijf liet weten in het eerste halfjaar quitte te hebben gedraaid. Volgens analisten wijst dat erop dat het bedrijf, ondanks grote verliezen op projecten, onverwacht sterk heeft gepresteerd. Daarnaast verhoogde KBC zijn advies voor het aandeel. BAM reageerde met het tussentijdse handelsbericht op de plotselinge koersdaling van 17 procent op vrijdag.

Fugro was de grootste stijger in de AEX met een winst van 7,5 procent. Volgens Rabobank waren de halfjaarcijfers die de bodemonderzoeker voorbeurs bekendmaakte, enigszins teleurstellend. Fugro had echter op 10 juli al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten.

ING

ING ging 3 procent omhoog, geholpen door een adviesverhoging van HSBC. Andere winnaars in de AEX waren onder meer OCI, SBM Offshore en AkzoNobel met winsten tot 5,6 procent. Delta Lloyd was de sterkste daler met een min van 1,3 procent.

Ook Air France-KLM deed goede zaken. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie liet in de Midkap een plus optekenen van 9,7 procent.

BNP Paribas steeg 0,1 procent in Parijs. Voorzitter Baudouin Prot van de Franse bank overweegt volgens Franse media zijn ontslag in te dienen in verband met de miljardenboete die het bedrijf kreeg van de Amerikaanse justitie. In Milaan steeg Banco Popolare ruim 8 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Italiaanse bank.

Euro

De euro noteerde 1,3385 dollar, tegen 1,3415 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 98,36 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 105,12 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven