De Amerikaanse uitbater van pijpleidingen Kinder Morgen zet 44 miljard dollar in om aandeelhouders uit te kopen en de eigen bedrijfsstructuur te stroomlijnen. 

Op die manier moet er beter kunnen worden ingesprongen op de vele overnamemogelijkheden in de snelgroeiende Amerikaanse energiemarkt, zo meldde het bedrijf.

Kinder Morgan, het bedrijf van miljardair Richard Kinder, trekt de 44 miljard dollar uit om de beursgenoteerde dochterbedrijven Kinder Morgan Energy Partners, Kinder Morgan Management en El Paso Pipeline Partners onder te brengen in Kinder Morgan Inc.

De huidige aandeelhouders van die bedrijven krijgen zowel cash als aandelen Kinder Morgan, tegen premies van zo'n 12 tot 16 procent ten opzichte van de slotkoersen van vrijdag.

Met de transactie wordt de structuur van het bedrijf ,,dramatisch versimpeld'', stelde Kinder in een verklaring. Hij gaf aan dat de nieuwe groep meer dividend kan uitkeren en de kosten kan verlagen. De aandelen van het nieuwe bedrijf kunnen volgens hem daarnaast worden ingezet als ,,valuta'' bij overnames.

Op zijn kop

De sterke groei van de productie van olie en gas uit schalievelden in de VS heeft de energiesector in dat land op zijn kop gezet en zorgt de komende jaren mogelijk voor honderden miljarden dollars aan nieuwe infrasructuur. Kinder sprak dan ook van een zeer kansrijke omgeving, waarin zijn bedrijf nog jarenlang kan groeien.

Het gestroomlijnde Kinder Morgan exploiteert in totaal 80.000 mijl aan pijpleidingen en 180 opslagfaciliteiten in Noord-Amerika. De waarde van het bedrijf bedraagt ongeveer 140 miljard dollar.