De wereldwijde aandelenmarkten gaan een onzekere week tegemoet, waarin de ontwikkelingen rond Oekraïne en het Midden-Oosten weer de boventoon zullen voeren. 

Verder komen deze week belangrijke cijfers naar buiten over de Europese economie.

In de afgelopen week kregen de beurzen nog flinke tikken te verwerken door de handelsoorlog tussen het Westen en Rusland over Oekraïne en de geweldsspiraal in het Midden-Oosten.

De AEX-index in Amsterdam leverde vorige week in totaal 2 procent in en bereikte daarmee het niveau van eind maart. De hoofdindex in Amsterdam staat nu bijna 3 procent lager dan aan het einde van 2013.

Donderdag wordt vooral op de Europese beurzen een spannende dag. Dan komen cijfers naar buiten over de groei van de economieën van onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland en de eurozone. Economen verwachten in doorsnee dat de economie van de eurozone in het afgelopen kwartaal met 0,1 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Ook komen die dag Europese inflatiecijfers.

Duitsland

Dinsdag maakt het Duitse onderzoeksinstituut ZEW het cijfer over het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie bekend. De verwachting is dat het vertrouwen scherp is gedaald deze maand vanwege de crisis tussen het Westen en Rusland en de handelssancties van Rusland tegen Europa.

Uit de Verenigde Staten komen deze week onder meer gegevens over de detailhandelsverkopen, de industriële productie en de producentenprijzen.

Fugro

Beleggers op het Damrak krijgen ook nog bedrijfsresultaten te verwerken. Bodemonderzoeker Fugro maakt maandag voorbeurs cijfers over de eerste helft van dit jaar bekend. In juli kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing.

Voor woensdag staan onder meer Corbion, Hunter Douglas en IMCD op de rol. Donderdag wordt een drukke dag op de Amsterdamse beurs. Dan maken bedrijven als Aalberts, Aegon, Boskalis, Brunel en Holland Colours hun resultaten bekend.

Het CBS zal deze week naast de cijfers over de economische ontwikkeling ook nog data melden over de winkelverkopen en de handelsbalans.