Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft de winst in het tweede kwartaal onverwachts zien dalen als gevolg van een daling van de export van ruwe olie.

De nettowinst kwam uit op 4,96 miljard real (1,6 miljard euro) vergeleken met 6,2 miljard real in het tweede kwartaal van vorig jaar, maakte het concern bekend. Het resultaat was beneden de verwachtingen van analisten. Zij gingen juist uit van een winstgroei.

Petrobras kan al tijden minder olie exporteren door een stijgende vraag naar benzine en diesel in Brazilië. Dat zet de resultaten onder druk omdat autobrandstoffen op de thuismarkt tegen veel lagere prijzen worden verkocht vergeleken met het buitenland. De Braziliaanse overheid dwingt het staatsbedrijf de prijzen laag te houden om de inflatie te beteugelen.

SBM Offshore

Petrobras werkt al decennialang nauw samen met de Nederlandse toeleverancier SBM Offshore. Vanwege de verdenking van omkoping werd in juni bekend dat SBM niet meedingt naar projecten voor twee olievelden van Petrobras.

Het Braziliaanse bedrijf zei bij de publicatie van de kwartaalcijfers niets over de onderzoeken die nog lopen naar de vermeende smeergeldaffaire bij SBM Offshore, waar het concern mee in verband wordt gebracht.

Petrobras waarschuwde vorige maand dat de winst de komende jaren miljarden lager zal uitvallen als het geen zaken meer mag doen met SBM Offshore.