Etihad Airways wil zijn verlieslijdende Italiaanse branchegenoot Alitalia met een investering van 560 miljoen euro nieuw leven inblazen. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van het verbond tussen beide luchtvaartmaatschappijen.

Etihad maakte eind juni al bekend een belang van 49 procent te nemen in Alitalia.

Nu werden de financiële details daarvan gemeld. Naast de investering van Etihad ontvangt Alitalia 300 miljoen euro van zijn Italiaanse aandeelhouders en dragen betrokken banken voor 600 miljoen euro bij via de afschrijving en herstructurering van schulden. De deal heeft volgens de bedrijven een totale waarde van 1,76 miljard euro.

Beide bedrijven onderhandelden maandenlang over de voorwaarden voor nauwere samenwerking. Ondanks een reeks kapitaalinjecties door zijn aandeelhouders slaagde het bedrijf er de afgelopen jaren niet in een einde te maken aan de zich opstapelende verliezen.

Etihad wil daarom dat de luchtvaartmaatschappij flink in de kosten gaat snijden, zodat in 2017 eindelijk winst kan worden gemaakt.

Details

Details over die sanering werden vrijdag niet gemeld, maar Alitalia gaf aan dat door de investering van het Arabische staatsbedrijf Etihad duizenden banen zijn gered. Eerder lukte het Air France-KLM niet om een ingrijpende reorganisatie af te dwingen bij Alitalia. Herhaalde pogingen om tot een volledige fusie te komen, liepen mede daardoor op niets uit.

Het belang van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie in Alitalia liep vorig jaar terug van 25 naar 7 procent, omdat niet werd meegedaan bij een emissie van nieuwe aandelen van het Italiaanse bedrijf. Air France-KLM liet eind juni al weten de investering van Etihad te verwelkomen, aangezien de toekomst van Alitalia daarmee kan worden veiliggesteld.