ExxonMobil start boring in Russische wateren

De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil start zaterdag, ondanks de huidige spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten, met proefboringen naar olie en gas in Russische wateren.

Dat meldden de Russische autoriteiten vrijdag.

De proefboringen vinden plaats in de Karazee ten noorden van Siberië. De boringen die ExxonMobil samen met het Russische staatsolieconcern Rosneft uitvoert, zullen volgens het Kremlin tot medio oktober duren.

Naar verluidt is het olieveld waar de proefboring plaatsvindt, Universitetskaya, goed voor circa negen miljard vaten olie. Het veld heeft een oppervlakte die vergelijkbaar is met de stad Moskou.

Startsein

ExxonMobil en Rosneft hebben twee jaar naar het moment van de proefboring toegewerkt. President Vladimir Poetin zal persoonlijk het startsein voor de boring geven in bijzijn van topman Igor Setsjin van Rosneft en Glenn Waller, hoofd van ExxonMobil in Rusland.

Zowel Setsjin alsook Rosneft staan overigens op de Amerikaanse lijst van economische sancties. Rosneft is onder meer de toegang tot de Amerikaanse financiële markt ontzegd.

40 miljard

ExxonMobil heeft al eerder aangekondigd dit jaar bijna 40 miljard dollar te investeren in de zoektocht naar olie en gas. Honderden miljoenen dollars daarvan gaan onder meer naar proefboringen in de Karazee, die deel uitmaken van een langlopende overeenkomst met Rosneft.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie