Het Japanse adviesbureau Nippon Koei heeft een bod gedaan op Arcadis-prooi Hyder Consulting. 

Dat is vrijdag bekendgemaakt. Het bod van de Japanners is hoger dan dat van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis. 

Nippon Koei biedt 680 pence per aandeel in contanten, waar Arcadis via dochterbedrijf Arcadis UK Investments 650 pence per aandeel in contanten bood.

De transactie zou Arcadis 256,2 miljoen pond (bijna 324 miljoen euro) kosten en de grootste overname uit zijn geschiedenis zijn.

Redelijk

Het bestuur van Hyder, dat eerder aangaf de bieding van Arcadis te steunen, noemde het bod van Nippon Koei ''redelijk''. Arcadis kon nog niet direct reageren op de biedingsconcurrentie uit Japan.

Hyder, dat ingenieursadviesdiensten levert, heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en is actief in Azië, het Midden-Oosten en Duitsland. Er werken circa ongeveer mensen bij de onderneming. 

Projecten

Hyder is sinds 2002 genoteerd aan de London Stock Exchange. Hyder had in het verleden onder meer projecten als de Emirates Twin Towers en The Burj Khalifa in Dubai in portefeuille.

Hyder boekte in zijn gebroken boekjaar, dat eind maart eindigde, een omzet van bijna 300 miljoen pond. Het bedrijfsresultaat (ebitda) was 23,6 miljoen pond.

Verrassing

Het tegenbod van het Japanse Nippon Koei komt als een negatieve verrassing voor Arcadis, stelt analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen vrijdag.
 
Het bestuur van Hyder was eerder nog erg positief over een samenwerking met Arcadis. Dat baseert de marktanalist op een telefonische toelichting destijds. Ook waren er al aandeelhouders akkoord. 

Jammer

''Nu kiest Hyder voor het geld. Dat is begrijpelijk maar jammer.'' Van Beek denkt dat een nieuw bod van Arcadis, van zo'n 710 pence per aandeel, een mogelijkheid is. ''Arcadis is nu aan het rekenen.''
 
Theodoor Gilissen hanteert het advies aanbevolen en een koersdoel van 30,50 euro. Het aandeel Arcadis noteerde vrijdag omstreeks 10.30 uur 0,3 procent lager op 22,88 euro.