De effectenbeurs in Tokio is vrijdag flink lager gesloten. De spanningen rond Irak en Oekraïne drukten het beurssentiment en zorgden voor een stijging van de Japanse yen. 

De Japanse munt wordt in onzekere tijden als een veilige haven beschouwd. Een dure yen is echter slecht voor de Japanse exportsector. De Nikkei eindigde 3 procent in de min op 14.778,37 punten en verloor deze week 4,8 procent.

De handel stond daarnaast in het teken van de Japanse centrale bank, die conform verwachting het monetaire beleid ongewijzigd liet.

De Bank of Japan is wel wat negatiever geworden over de vooruitzichten voor de export en productie in het land, maar bleef bij het oordeel dat de economie een geleidelijk herstel laat zien.

Malaysia Airlines

In Kuala Lumpur stond Malaysia Airlines in de schijnwerpers. De noodlijdende luchtvaartmaatschappij komt in de handen van de Maleisische staat en wordt van de beurs gehaald.

Malaysia Airlines bevindt zich al tijden in zwaar weer en de resultaten zijn sinds de verdwijning van vlucht MH370 en de crash van de MH17 in Oekraïne alleen maar slechter geworden.

Verre Oosten

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong bleef de Hang Seng-index onveranderd. 

In China steeg de Shanghai Composite 0,2 procent, nadat was gebleken dat de Chinese export in juli veel sterker is toegenomen dan verwacht. De All Ordinaries in Sydney verloor 1,2 procent en in Seoul zakte de Kospi 1,1 procent.