Galapagos verlaagt de omzetverwachting voor dit jaar van 125 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Dat deed het biotechnologiebedrijf vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De onderneming verlaagde, door het afstoten van Argenta en Biofocus, eerder dit jaar haar omzetverwachting al van 180 miljoen euro naar 125 miljoen euro.

Het bedrijf verwacht wijzigingen in de betrokkenheid bij het onderzoeks- en ontwikkelingsproces met samenwerkingspartner Abbvie. Daarom is de verwachting bijgesteld.

Galapagos behaalde in de eerste zes maanden van het jaar een omzet van 63 miljoen euro. Het groepsverlies uit voortgezette activiteiten bedroeg 15 miljoen euro. Dat kwam door toegenomen investeringen.

Netto stond er een resultaat van 56 miljoen euro in de boeken, vanwege een winst op de verkoop van de service-activiteiten Biofocus en Argenta aan Charles River Laboratories van 68 miljoen euro.

Kaspositie

De biotechneut verhoogde vrijdag de prognose voor de kaspositie eind dit jaar van 170 miljoen euro naar 175 miljoen euro. Op 30 juni bedroeg de kaspositie 232 miljoen euro. Dat is volgens het bedrijf een gezonde positie.

Galapagos meldt ook een sterke klinische pijplijn te bezitten met een aantal belangrijke onderzoeksresultaten. Die resultaten worden binnen anderhalf jaar erwacht.

Ook stelt het bedrijf dat farmaceut GSK stopt met de ontwikkeling van molecuul GSK2586184 in psoriasis en colitis ulcerosa. GSK onderzoekt wel andere indicaties ervoor.

Onder verwachting

KBC Securities contateert vrijdag dat de omzet van Galapagos uit voortgezette activiteiten onder de verwachtingen was. Waar Galapagos voor 45 miljoen euro aan opbrengsten rapporteerde, rekende KBC op 57 miljoen euro en bedroeg de consensus onder marktvorsers 52 miljoen euro. 

Analist Jan De Kerpel van KBC wijst op de sterke kaspositie van Galapagos. Desondanks voorziet hij, zoals hij al eerder aangaf, een beperkte nieuwsstroom rondom de onderneming tot maart 2015.
 
KBC verlaagde het koersdoel voor Galapagos van 18 euro naar 16,50 euro. KBC handhaaft het advies accumulate.
 
Galapagos noteerde vrijdag omstreeks 9.55 uur 7,3 procent lager op 13,03 euro.