De Europese beurzen zijn vrijdag opnieuw met verlies gesloten. 

De zorgen over de gevolgen van de handelsoorlog tussen Rusland en het Westen en de Amerikaanse bombardementen in Irak zorgden voor een aanhoudend nerveuze sfeer op de financiële markten.

Vooral in Amsterdam liepen de verliezen op de laatste dag van de week stevig op. De AEX-index sloot 1 procent in de min op 390,25 punten en leverde daarmee deze week in totaal 2 procent in. Met het nieuwe verlies is de AEX terug op het niveau van eind maart en staat de index nu bijna 3 procent lager dan aan het einde van 2013. De MidKap zakte vrijdag 2,5 procent tot 566,74 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,1 tot 0,4 procent in.

Bierbrouwer Heineken stond onderaan de AEX met een min van 2,5 procent. Verder verloren Philips,Shell, DSM, AkzoNobel, TNT Express en ASML 1,5 tot 2 procent. Daarnaast gingen zes bedrijven meer dan 1 procent achteruit. Slechts vier fondsen eindigden niet in het rood.

Air France-KLM

De vrees dat Rusland het luchtruim zal sluiten voor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen drukte op de luchtvaartsector. Air France-KLM leverde in de MidKap bijna 3 procent in en Lufthansa daalde 2,5 procent in Frankfurt.

Gemalto was de positieve uitzondering op het Damrak met een plus van bijna 5 procent. De digitale beveiliger, die aankondigde het Amerikaanse data- en softwarebeveiligingsbedrijf SafeNet over te nemen, profiteerde volgens marktpartijen van de berichten over een grootschalige hack bij overheden.

BAM

In de MidKap stond BAM stijf onderaan. Het aandeel van het geplaagde bouwbedrijf stond de hele dag al onder druk en het verlies liep in de middaghandel stevig verder op. Uiteindelijk verloor BAM ruim 17 procent van zijn beurswaarde.

Bij de kleinere bedrijven werd Galapagos ruim 9 procent minder waard na een tegenvallende omzet in de eerste helft van het jaar. Het biotechnologiebedrijf verlaagde ook de omzetverwachting voor het hele jaar.

Frankfurt

Allianz (plus 0,5 procent) hield in Frankfurt het hoofd boven water. De grootste verzekeraar van Europa kwam met sterke kwartaalresultaten.

De euro werd voor 1,3415 dollar verhandeld, tegen 1,3364 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 97,35 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en kostte 104,75 dollar per vat.

Bekijk de slotkoersen van AEX-bedrijven