Vastgoedfonds NSI heeft zowel de bruto- als de netto-huuropbrengsten in de eerste helft van het jaar zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat maakt de onderneming vrijdag bekend in haar halfjaarbericht.

NSI zag de bruto-huurinkomsten op iets meer dan 67 miljoen euro uitkomen, waar een jaar eerder nog 73,6 miljoen euro in de boeken werd gezet.

De netto-huurinkomsten zakten van 62,5 miljoen euro tot 54,8 miljoen euro. Het direct beleggingsresultaat kwam uit op bijna 24,5 miljoen euro. Dat was in de eerste zes maanden van 2013 nog zo'n 25,5 miljoen euro.

Het totale beleggingsresultaat kwam uit op 69 miljoen euro negatief, van 43,3 miljoen euro negatief.

Uitdagend

De onderneming noemt de situatie op de verhuurmarkt ''onverminderd uitdagend'', maar is desondanks voorzichtig optimistisch dat de huurniveaus van de winkelportefeuilles van nieuwe verhuringen zich stabiliseren.

NSI gaf eerder al aan dat de netto-huurstroom in 2014 zal dalen, maar dat dit gecompenseerd zal worden door lagere financieringskosten.

Voor 2014 verwacht NSI dat het directe resultaat ten minste gelijk zal zijn aan het directe resultaat over 2013. Dat was vvorig jaar 46,3 miljoen euro.

Prioriteit

Met het aflopen van enkele grote contracten wordt het effectief tegengaan van leegstand prioriteit nummer één voor vastgoedfonds NSI. Dat meldt ING vrijdag in een rapport over het bedrijf. De resultaten die NSI presenteert, liggen in lijn met de verwachtingen van de bank.

ING verwacht dat de huuropbrengsten onder druk zullen blijven staan, juist doordat belangrijke contracten voor het eind van het jaar aflopen.

Blok

Met name de Nederlandse vastgoedmarkt blijft volgens ING een blok aan het been van het fonds. De pijn is daar ondanks een herwaardering van de vastgoedportefeuille nog niet geleden, zo denken de marktanalisten.
 
Door een overeenkomst met kledingketen Primark heeft NSI wel een belangrijke stap gezet in het tegengaan van leegstand, aldus ING. Ook de verkoop van eigendommen die buiten de kernactiviteiten van NSI vallen, ter waarde van 8 miljoen euro, wordt als positief omschreven.
 
ING handhaaft het hold-advies voor NSI. Het aandeel van het vastgoedfonds stond vrijdag rond 10.35 uur 2,1 procent in de min op 4,24 euro.