Nog geen week na het aankondigen van de massaclaim tegen het voormalige Fortis hebben al meer dan duizend mensen zich bij belangenorganisatie Consumentenclaim gemeld.

De inschrijvers hadden samen meer dan 1,1 miljoen aandelen in Fortis, dat inmiddels is omgedoopt in Ageas. Dat maakte Consumentenclaim donderdag bekend.

De voormalige beleggers willen een vergoeding voor de schade die zij leden toen de bank en verzekeraar in 2008 met staatssteun van de ondergang moest worden gered.

Ze zouden toen zijn misleid door de top van Fortis, die deed alsof de bank er financieel goed voor stond. Kort daarop bleek dat allerminst het geval.

Vergoeding

Beleggers die op dat moment besloten om aandelen Fortis te kopen - of ervoor kozen om de aandelen die ze al in bezit hadden niet van de hand te doen - hebben nu recht op een vergoeding, zo oordeelde het gerechtshof in Amsterdam eind vorige maand. Die schadeloosstelling moet worden betaald door Ageas.

Hoewel Ageas in beroep ging tegen de uitspraak van het hof zette de verzekeraar alvast meer dan 130 miljoen euro opzij voor eventuele schadevergoedingen. Het Belgische concern bestaat nu alleen nog uit een paar verzekeringsbedrijven, omdat vrijwel alle onderdelen van het ooit zo machtige Fortis kort na de staatssteun moesten worden verkocht.